Ръководствата на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България са готови да излъчват

...
Ръководствата на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България са готови да излъчват
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат редовен кабинет с ротационен премиер ВИДЕО

Ръководствата на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България "  са подготвени да излъчват министър председатели от двете обединения на ротационен принцип. Това стана ясно по време на конференция в понеделник.

ПП-ДБ ще предложат държавно управление, което може да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална поддръжка, да извърши всички условия, свързани с пълноправното участие на страната в Европейски Съюз, в това число Шенген и еврозоната, да осъществя цялостна правосъдна промяна. Като гаранция, че това държавно управление ще работи най-малко 18 месеца с поддръжката на първата политическа мощ в Народното събрание.

В първите 9 месеца предлагането е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За идващите 9 месеца - министър председател да е Мария Габриел, а Денков да поеме фунциите на вицепремиер. Това сподели акад. Николай Денков.

" Ясно е, че обстановката е извънредно сложна, след 5 следващи избора и в сегашното Народно събрание имаме усложнения да съставим постоянен кабинет, което основава заплаха да отидем на шести следващи избори без явен резултат. Ясно е, че би трябвало да се търси друго решение ", сподели Денков.

" Трудно е да се осъществя първия мандат с поддръжка от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управническата стратегия и на състава, който по-късно може да бъде прецизиран. Търсим парламентарна поддръжка от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а по-късно и министър председател на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в един подобен кабинет е изцяло ясно, тя е индивидът, който може да помогне за осъществяване на целите в нашата управническа стратегия ", сподели още той.

В идващите месеци държавното управление се ангажира:
Да осъществя конституционна стратегия с промяна в прокуратурата и ВСС; Да внесе бюджет с 3% дефицит;

 Да започва законодателната програма;

Да съблюдава целите за приемането в Шенген и Еврозоната;

Да променим ИК, тъй че да се върне машинния вот;

Да променим състава на ЦИК, тъй че да се върне честността на вота на гражданите;Да изработим механизъм за попълване на състава на регулаторите и на хората с изминал мандат вътре за асортимент на персони с високи професионални и морални качества.
Мария Габриел означи, че водейки договарянията, се видя, че устойчиво държавно управление сред първите две политически сили има опция да стъпи на здрава основа.

Ето и цялостния текст на декларацията, изпратен от Пресцентъра на ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има потребност от устойчиво държавно управление, с цел да излезе от актуалната политическа криза; с цел да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие; с цел да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална подкрепа; с цел да извърши всички условия, свързани с пълноправното и интензивно участие на страната в Европейския съюз, в това число Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно заседание ще поддържа държавно управление, образувано спазвайки следните правила:

1. Вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство.

2. Министър-председател за първия интервал от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместител министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 9 месеца. В края на всеки от тези интервали, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател.

4. Правителството ще извършва съгласуваните законодателна и управническа стратегии.

5. Ще се приготвят и одобряват промени в Конституцията на Република България в разговор с всички парламентарни групи, в това число промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет.

6. Ще бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управническата стратегия са приложени.

 

Очаквайте детайлности!



 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР